Sveriges mötesplats för Vattenskoter- & Jetskiåkare - Allt samlat på ett ställe

torsdag, 14 september 2017 11:09

Spark - 2 takts projekt del 3 Utvalda

Skrivet av 

 Så, då var den sommaren över, inte allt för illa men lite sval, min ”vanliga” Spark har gått betydligt mindre den här säsongen än tidigare två, men nu är det ju inte den vi ska prata om :)

Sedan sist så har jag hunnit provköra både en första och en andra gång, första slutade nästan på sjöbotten pga. en läckande axeltätning men den andra var betydligt mer lyckad. 

 Mycket arbete lades på att isolera grenrör och pipa med avgasbandage, ljuddämparen med en speciell alu/glasfibermatta och skrovet med reflekterande film. Det verkar som jag har lyckats se till så det inte blir för varmt i skrovet hittills i alla fall men det återstår att se när man börjar pressa den lite hårdare sen. 

Jag gjorde ett tillfälligt utblås från fläkten då jag ändå hade gjort ett hål i skrovet i bak där jag först trodde att avgasutblåset skulle hamna. Ser lite kul ut men som sagt ska inte se ut så sen.

Sen kom dagen för första provkörningen och jag började med att bara backa i trailern och låta den gå på tomgång till att börja med. Sen när allt fortfarande såg bra ut så började jag testa att gasa lite försiktigt och sedan mer och mer. Efter kanske 15 minuter så såg allt fortfarande bra ut, det enda problemet jag hade var att tomgången blev lite för låg i vattnet och det var precis att den höll igång på ca 1000 varv.

Nu var det dags att provköra på riktigt, tog av den från trailern och drog igång motorn igen. Gled försiktigt ut i hamnen och puttrade runt på 2000-3000 varv ett tag. Sedan testade jag att ta upp den i plan och inte långt efter det så tappade jag all drivning, ner på tomgång och kände att den då drev framåt, testade att gasa men efter en liten stund så tappar den drivningen igen. Trodde då att bulten till svänghjulet lossnat så det slirade på konen så jag stängde av motorn. Blev bogserad in mot rampen och märker då att den ligger väldigt lågt i vattnet, när jag kommer in mot trailern är det vatten upp över bakdelen och jag ser vatten genom luckan på sidan, hoppar av och puttar upp den på trailer. Kör upp trailer ur vattnet och öppnar dräneringen, lyser ner i luckan på sidan och det är vatten upp över halva motor. 

Vid det här laget hade jag insett att det nog var min något provisoriska axeltätning som fallerat. Jag kunde ju inte använda samma lösning som på originalmotorn då jag har en stor remskiva kvar som agerar fäste för adaptern till drivaxeln. Jag tog originalbälgen och satte två motriktade packboxar/radialtätningar i änden mot motorn. Jag hade inte förväntat mig att det skulle hålla i 

längden men räknade med att även om det sipprar in lite vatten där så skulle det fungera tillräckligt bra för att testa motorn vid första provkörningarna. 

Så nu var det bara att köpa en riktig axeltätning som jag fick hjälp av Jetskiparts att ta hem från USA. Tyvärr var diametern ganska mycket större på den så jag fick lov att vinkla om avgaspipan och flänsen på grenröret för att få plats så det var bara att ta bort avgasbandaget och börja kapa och svetsa igen. Ny värmetålig färg och nytt avgasbandage fick inhandlas och sen sätta ihop allt igen. 

Sen skulle jag försöka justera upp tomgången lite för att den skulle bli lagom när impellern är i vattnet. Det visade sig vara betydligt krångligare än att bara vrida på en stoppskruv, ECU’n styr tomgången med tändning och bränsle automagiskt och så fort TPS’en registrerar nån enstaka 1 % spjällöppning så hoppar varvet upp till ca 2000. Så jag fick lov att lura TPS’en att spjället är stängt trots att det är lite öppet. 

Efter det var det tillslut dags för andra provkörningen vilket var nu i söndags. Den här gången gick allt betydligt bättre, den går på ok tomgång runt 1100 varv även om varvet fortfarande är lite lågt, skulle vilja ha upp det till 1200 varv. Nu gick det bra att köra runt lite och den känns stark trots 13/18 impellern som sitter på. 

Nu till det tråkiga, motorn går klockrent upp till ca 7000 varv, rent och fint utan några konstigheter alls, men precis där där motorn ska klippa på och gå som bäst så känns det som att ECU’n inte är nöjd med något och stänger ner. Släpper man av och får ner den till under 7000 igen så kommer den tillbaka och går bra igen. Dessa motorer ger toppeffekten vid ca 8000 och det är på de sista 1000 varven som de verkligen vaknar till. Ingen aning just nu om orsaken men ska börja med att koppla in datorn och kolla om den satt några felkoder. Annars får jag test att justera tillbaka TPS’en och tomgången och se om det hjälper. Spontant så tror jag inte att det har med modifieringarna av avgassystem och insug att göra i och med att det beter sig så väldigt digitalt. 

Så som vanligt, fortsättning följer  

Här är ett par filmer till, ena visar bygget lite mer i detalj utan locket på och den andra från senaste provkörningen: 

https://youtu.be/dj73wnRfISc 

https://youtu.be/I6VT0l3WtMU 

 

Har du också ett projekt du vill berätta om? Mejla oss på Guppa och berätta mer/ Crew Guppa.se Sveriges Vattenskoterforum.

Logga in för att kunna kommentera
Logga in  \/  Registrera  \/ 

Logga in på ditt konto


Skapa inloggning

Namnet du angav är inte giltigt.
Ange ett giltigt användarnamn. Inga mellanslag, minst 2 tecken och får inte innehålla följande tecken: < > \ " ' % ; ( ) &
Ogiltigt lösenord.
Lösenorden du angav är olika. Ange ditt lösenord i fältet Lösenord och bekräfta din inmatning i fältet Bekräfta lösenord.
Ogiltig e-postadress
E-postadresserna du angav är olika. Ange din e-postadress i fältet E-postadress och bekräfta din inmatning i fältet Bekräfta e-postadress.


Vem är online?

Vi har 55 besökare och inga medlemmar online

FACEBOOK

Såklart du ska GILLA oss;)