Vill du synas här?
Vill du synas här?
tisdag, 21 juni 2016 17:40

Aqua cross - SM i Norrköping Utvalda

Skrivet av

 

CSC 3657

Årets Aquacross-premiär är nu avklarad, här kommer ett referat och även ett statement om namnbyte för sporten inom Svera:

Facebooklänk till evenemanget: 

https://www.facebook.com/events/502721556589407/

JETSKI BYTER NAMN TILL AQUABIKE

Sporten firar nästa år 30 års jubileum  Sverige. Tävlingar startade nästan 10 år tidigare i USA promotade av Kawasaki som hade patent på maskiner med modellnamnet Jetski vilket också blev sportens namn. 

Med tiden anslöt sig fler tillverkare, patent gick ut och UIM började intresserade sig för sporten. Då var det ohållbart att låta en tillverkares modellnamn namnge sporten.

UIM beslöt då använda sig av namnet AQUABIKE för de maskiner det tävlades med.

I flera länder kallades disciplinen vi kör i vårt SM med en komprimerad bana för Aqua-Cross, eftersom likheten med motocross på land är stor gällande banutforming och genomförande.

Aquabike Offshore blir då namnet på den andra disciplin vi kör i Sverige.  

UIM är idag världsledande att arrangera tävlingar och från och med i år styrs den svenska verksamheten helt och hållet utifrån UIM´s regler och intentioner, därmed släpper vi namnet Jetski och säger Aquabike i alla sammanhang!

PRESSRELEASE + BILDER (nr 117 Christoffer Westman Stockholm, nr 75 Kristian Stenborg Orust)

SM-PREMIÄR I AQUACROSS MED VM-TEMPO!

För tredje året i rad startades Aquacross-säsongen upp i samarbete med Karlskoga Motorsportvecka lördagen den 18 juni.

Som vanligt erbjöds perfekta förhållanden vid Näsets badplats i centrala Karlskoga. Med stor publik och gott stöd från Karlskoga

Promotion gavs arrangerande Orust Jetski Klubb de bästa förutsättningarna till en lyckad SM-premiär.

Intresset var fokuserat på Emma-Nellie Örtendahl som sopat banan med sina konkurrenter vid förra helgens VM-premiär i Italien i damklassen.

Där deltog även systrarna Borgström som inte deltog i Karlskoga utan valde att köra en deltävling i Franska mästerskapet istället.

Pappa Mats Örtendahl anlände strax före tävlingen med en helt nybyggd reserv och träningsmaskin med det nya Proforce skrovet och en vass trecylindrig Kawasakimotor,

exakt likadan som Emma-Nellies VM-maskin.

Med denna maskin vann Emma-Nellie alla tre heaten mycket överlägset, dansken Andreas Thiesson var best of the rest före Christoffer Westman från Stockholm i vassaste GP1 klassen.

Likadant var det i standardklassen GP3 där Emma-Nellie återigen levererade tre raka heatsegrar, Christoffer blev tvåa och glad trea blev

rookien Jimmy Staff från Gävleklubben som hade många förare på plats.

I de övriga ståmaskinklasserna såg vi ett stort löfte i form av junioren Albin Oscarsson som har en talang utöver det vanliga.

Kumlaföraren vann alla tre heaten före Orustförarna Oskar Strömberg och Janina Johansson. 

FUN-klassen vanns av långväga Lyckseleföraren Jons Sundelin, också han med tre heatsegrar. Jimmy Wigren och Gävlekollegan Pontus Nissniss blev tvåa och trea.

Veteranerna såg snart 50-årige Joakim Pfeffer ta en överlägsen seger, som även räckte till en 4:e plats i SKI GP, före Kumlas still going strong förare Nicklas Larsson och Annette Ärlegård.

Även bland sittmaskinerna hade vi en VM-stjärna på plats i form av VM-tvåan Orustföraren Johan Johansson som vann både GP2 och GP1 klassen överlägset trots dåliga starter,

vilket gav många sevärda uppkörningar.

Henrik Bramsved och dansken Jan Jensen bjöd hårdast motstånd. I GP2 tog Henrik andraplatsen och Jan sista pallplatsen. I GP1 var det omvända roller.

Störst och bökigast var den stora och populära SPARK-klassen med många debutanter. Den lilla sittmaskinen är en förträfflig inkörsport till sporten, relativt billig, lättskött och lättkörd.

Med hela 16 maskiner på startlinjen knep Christian Cagnard vinsten i heat 1, följd av Gävleförarna Erik Persson och rutinerade Mathias Södergren. Andra heatet vann Erik före Christian och Mathias.

I Finalheatet fick förra årets AQUA-X vinnare Mikael Mårthen upp farten och blev etta före Erik och Mathias. Totalt segrade Erik före Mårthen och Mathias, hela prispallen med Gävleförare!

Det kördes också en SPARK juniorklass där Orustförarna Edvin Samuelsson, Janina Johansson och Samuel Johansson i nämnd ordning segrade.

Årets stora nyhet är att Kawasaki startat en cup med stora prispengar för alla som kör deras prisvärdiga fullstora sittmodell STX-15f. Segrade gjorde en mycket glad Peter Lyrstrand Orust

före Offshoremästaren Niclas Öberg från Stockholm och meriterade Kristian Stenborg.

Nästa tävling är AQUA-X sprint-SM under SM-veckan i Norrköping med kval söndag kväll den 10 juli och TV-sända finaler måndag 11 juli för klasserna SKI GP3 och SPARK GP4.

Guppa

Sveriges största mötesplats för Vattenskoter & Jetskiåkare - Allt samlat på ett ställe! Välkommen! Till Sveriges mötesplats för oss åker vattenskoter och jetski.

www.guppa.se
Logga in för att kunna kommentera
Logga in  \/ 
x
x
Registrera  \/ 
x

VÄLKOMMEN!

Guppa.se är mötesplatsen för oss i Sverige som åker vattenskoter och
jetski. Här hittar du:

  • Senaste nyheterna
  • Forum med samlad kunskap och erfarenheter
  • Bloggar
  • Tävlingskalender och resultat
  • Webbshop med noga utvalda produkter

Självklart är det gratis att bli medlem!

 

Bli medlem

HÄNDER I FORUMET

Vem är online?

Vi har 286 besökare och en medlem online

  • LasseS66

TÄVLINGAR & EVENTS

« Augusti 2020 »
Mån Tis Wed Tors Fri Lör Sön
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31